Posebnost letošnjega festivala učenja TVU je sedem skupnih akcij. Dogodki TVU, vezani na posamezne akcije, bodo potekali tudi v razširjenem terminu (od 12. maja do 30. junija 2017), ne le na dan akcije, ko bodo organizirani tudi otvoritveni dogodki. Izjema je Parada učenja, ki bo na vseh 14 prizoriščih izpeljana le 17. maja.

Radi pišemo z roko (22. maj)

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti se lahko razvijajo le, če vadimo. To velja tudi za spretnosti pisanja z roko. S pobudo »Radi pišemo z roko« želimo:

 

  • ozavestiti mlade in starejše o pomenu pisanja z roko,
  • spodbuditi pisanje z roko,
  • vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko z različnimi aktivnostmi v šolah, knjižnicah, univerzah za tretje življenjsko obdobje, podjetjih in medijih,
  • poudariti pomen razvoja individualnosti, saj je pisava vsakega posameznika enkratna in neponovljiva,
  • spodbuditi razvoj fine motorike, tj. pisanje z roko, kar je uporabno tudi na različnih razvojnih področjih,
  • spodbuditi izražanje spoštovanja in naklonjenosti, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Napisati eno stran z roko predstavlja danes pravi fizični napor. Veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, Dan žena ali novoletnih voščil, pošiljamo in prejemamo preko e-pošte. E-pošta ima moč množičnega, poceni in neosebnega komuniciranja. Ni veliko truda in pozornosti vloženega v e-pisanje, saj lahko z enim klikom pošljemo sporočilo tisočim prejemnikom. Zato je sporočilo, napisano z roko, v današnjem času še posebej dragoceno.

Vabimo vas, da objavite svoj rokopis na FB z zapisom: To je moja pisava. Kakšna pa je tvoja? In se podpišete. Sporočilo označite z #RadiPisemozRoko. Fotografirajte ga ali naredite ‘selfie’ z besedilom v roki. Vaša pisava je izvirna; nihče ne piše tako kot vi.

Osrednja prireditev bo 22. maja v Ajdovščini v organizaciji Ljudske univerze Ajdovščina. V programu slovesnosti bodo izročili županu občine 1500 sporočil otrok in odraslih, napisanih z roko.

ikona_link_graySeznam dogodkov akcije
v koledarju prireditev TVU 2017 >>

Kontaktna oseba: mag. Marijana Jazbec, T: + 386 30 998 217, E: marijana.jazbec@grafologika.si, U: http://www.grafologika.si